Svijet

Медведев: Ходорковски, признај кривицу

МОСКВА - Руски предсједник Дмитри Медведев одбацио је могућност помиловања бизнисмена Михаила Ходоровског, осим уколико бивши директор нафтног гиганта "Јукоса" призна да је крив за проневјеру и утају пореза.


Медведев је рекао да се процедура помиловање Ходоровског или било кога другог може извести само у складу са важећим законима.

"Другим ријечима дотична особа мора да се обрати предсједнику, призна своју кривицу и затражи помиловање. До сада то није био случај", рекао је Медведев за италијанске медије.

Ходоровски, некада најбогатији човјек у Русији, служи затворску казну од осам година због проневјере и утаје пореза.

Упућенији тврде да је оптужен и осуђен када је покушао да прода руску нафтну индустрију, чиме Русија не би имала контролу над својим природним налазиштима. Управо је контролом над сировинама руска држава успјела да подигне своју посрнулу привреду.

Овај бизнисмен је у више наврата рекао да није крив.

Ходоровском тренутно суде и у другом случају проневјере милиона тона нафте за шта би мога добити још 20 година.

Медведев, бивши адвокат, каже да не може бити разговора о пресуди из 2005. године против Кодоровског.

"Ходоровски и неки други бизнисмени у нашој земљи осуђени су одлуком суда. То није политички потез, то је одлука суда која се мора поштовати", рекао је Медведев.

Критичари кажу да је посебно контроверзно ново суђење Ходоровском које је почело у марту и многи тврде да је оптужница апсурдна и измишљена са циљем да га заувијек задржи у затвору. Они сматрају да је бивши нафтни магнат кажњен јер се усудио да подржи опозицију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog