Društvo

Петрово: Основано Удружење жираната

ПЕТРОВО - У Петрову на Озрену синоћ је основано општинско Удружење жираната за чијег је предсједника изабран Дејан Василић.


Василић је оцијенио да је банкарским и преварама од микоркредитних организација, као и оних који су подизали кредите, али их не враћају, у општини Петрово створена тешка ситуација.

"Преварени су готово сви привредници, али и домаћини с ниским примањима, који су као жиранти жељели да помогну онима који су узимали кредите, али их не враћају", објаснио је Василић.

Новоизабрани предсједник Скупштине Удружења жираната општине Петрово Станоје Радељић изјавио је да преварени жиранти нису правно заштићени због чега су се самоорганизовали у оваква удружења.

"Оптимиста сам и сигуран сам да ће Удружења жираната стати на крај многобројним преварантима и показати њихову спрегу са финансијским институцијама, које су дијелиле кредите, а нису утврђивале солвентност дужника", рекао је Радељић.

Перадар из Карановца Бошко Марушић, кога су жиранти неколико пута преварили, изабран је за потпредсједниак Удружења, док је за предсједника Надзорног одбора изабрана Мирјана Трипуновић из Петрова.

Марушић је рекао да Удружење "никога неће прозивати и узнемиравати, већ ће покренути акцију да банке и микрокредитне организације промијене понашање".

Потпредсједник Управног одбора недавно основаног Удружења жираната општине Шамац Стојан Благојевић истакао је да се јавно мњење коначно пробудило, што показује оснивање општинских удружења жираната широм Републике Српске.

Благојевић је послије одржане оснивачке Скупштине Удружења жираната општине Петрово Благојевић рекао да је интересовање за оснивање оваквих удружења исказано и у Федерацији БиХ, посебно у Тузли и Градачцу, те да очекује да ће удружења ускоро бити основана у свим општинама у БиХ.

Оснивачка скупштина Удружења жираната општине Петрово протекла је под слоганом "Банке и микрокредитне организације у служби превараната".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog