Društvo

Пет пројеката за развој малих и средњих предузећа

БАЊА ЛУКА - Агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске ускоро ће почети реализацију пет пројеката, чији је циљ да предузетницима и предузећима у Српској олакшају приступ знању, финансијама и унаприједе пословно окружење, изјавио је директор Агенције Слободан Марковић.


Марковић је истакао да је ријеч о програму подстицаја самозапошљавању, који у себи саадржи обуке, стручну помоћ, кредит, гаранцију, менторство и оцјену успјешности, нагласивши да је тим програмом посебан акцент стављен на младе доби од 18 до 35 година.

Он је навео да је при додјели подстицаја најважнији пословни план, који у себи првенствено нуди повећање броја запослених, као и укупног бруто прихода и извоза.

"Уз све основне критеријуме, посматра се и локација, односно степен развијености општине одакле је захтјев пристигао. Јер, рецимо, пет нових радних мјеста у Берковићима, за РС много више вриједи подстицати, него можда 50 у Бањој Луци", каже Марковић.

Он је додао да је у свим привредним субјектима у РС просјечан број запослених тренутно десет, што показује да су највише заступљена микро-предузећа, која су и рањивија, док у ЕУ предњаче средња предузећа.

Према Марковићевим ријечима, тренутна позиција малих и средњих предузећа у РС није добра.

"У уређеном пословном окружењу, ако запослени примијете да директор не води фирму како треба и отпушта раднике, обраћају се власнику капитала и обавјештавају га о томе, док је код нас то готово немогућ сценарио, јер у највећем броју случајева власник је и директор, и није реално очекивати да призна да је можда он тај који кочи развој предузећа", објаснио је Марковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog