Svijet

Русија и САД: Смањење "СТАРТешког" наоружања

МОСКВА - Амерички и руски званичници усагласили су текст декларације коју ће потписати предсједници Барак Обама и Дмитриј Медведев о оквирној обнови кључног споразума о смањењу наоружања из времена хладног рата.


"Текст документа је усаглашен", изјавио је неименовани извор из руског Министарства спољних послова, неколико часова након што је Обама кренуо из Вашингтона ка Москви.

Очекује се да ће потписивање декларације о обнови Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), који истиче у децембру, бити најважнији резултат самита Обаме и Медведева.

Обама ће у Москви покушати да постигне и договор по коме би Русија дозволила транзит америчке војне робе ка Авганистану преко своје територије.

Амерички предсједник ће по доласку у Москву положити вијенац на гроб незнаног јунака, а потом отићи на разговоре са Медведевим у Кремљу.

Аналитичари сматрају да Обамина дводневна посјета Москви, током које ће се састати и са лидерима опозиције и одржати говор на економском универзитету, неће проћи сасвим глатко.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog