Svijet

Избори у Бугарској: Побједа Грађанског удружења за бољу Бугарску

СОФИЈА - Политичка странка Грађанско удружење за бољу Бугарску /Герб/, чији је члан и актуелни градоначелник Софије Бојко Борисов, убједљиво је јуче побиједила на парламентарним изборима у Бугарској.


Централна изборна комисија Бугарске јутрос је саопштила да је излазност на изборе била 60,2 одсто, јавио је дописник Срне из Софије.

Према првим информацијама агенција које су пратиле јучерашње изборе, Герб је освојио 41 одсто гласова или 117 посланичких мандата од укупно 240, колико броји бугарско Собрање.

До сада владајућа Бугарска социјалистичка партија, чији је лидер актуелни премијер Сергеј Станишев, освојила је 17,9 одсто или 29 посланика, саопштила је синоћ агенција "Сова Харис".

Националистичка партија "Атака", према првим незваничним резултатима социолошких агенција, освојила је 20, Плава коалиција 17, партија "Ред, закон и правда" 10, а партија "Лидер" осам посланичких мандата.

Партија бившег бугарског цара Симеона Сакскјобурготског - НДСВ, која је учествовала у досадашњој тројној коалицији на власти, није прешла цензус, односно освојила је око три одсто гласова бирача. Цензус за улазак у парламент износи четири одсто.

Партија бугарских Турака - Покрет за права и слободе освојила је 11,3 одсто гласова бирача.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog