Društvo

Лијановић брани закон и пољопривреднике

БАЊА ЛУКА - Предсједник странке "Радом за бољитак" Јерко Иванковић - Лијановић сматра да ће пољопривредници бити оштећени тиме што је Уставни суд БиХ суспендовао Закон о заштити домаће производње.


Лијановић је оцијенио да је позитивно што се са иницијативом за доношење овог закона коначно почело причати и конкретно радити на пољу заштите домаће призводње.

"У буџете БиХ се на основу овог закона до краја године требало слити око 100 милиона КМ. Питање је да ли онај ко је донио привремену одлуку може надокнадити штету произвођачима и буџетима у БиХ или спријечити настанак те штете", рекао је Лијановић.

Према његовим ријечима, Закон је открио велику истину да домаћа привреда, посебно пољопривреда, пропада, а да постоји могућност да се спаси.

Он је констатовао да су политички утицаји сусједних земаља извршили притисак да ствари иду у том смјеру и додао да донесени закон није у супротности са Уставном БиХ, већ да је на њему утемељен, као и да није у супротности са споразумом ЦЕФТА.

Лијановић, који је био предлагач овог закона, навео је да ће његова странка устрајати на овом законском рјешењу.

"У странци `Радом за бољитак` анализирамо цијелу ствар и већ ћемо у сриједу предложити нови закон у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ којим би покушали зауставити настанак енормне штете за произвођаче и буџете. Предложићемо да буде донесен закон о заштити домаће производње као и овај, али само са ограниченим роком трајања, док траје привремена мјера Уставног суда", рекао је Лијановић.

Одговарајући на питање која су још могућа рјешења за оживљавање домаће пољопривреде, Лијановић каже да анализира један закон којим би се ишло на измјене и допуне Закона о акцизама, према којем би, према сличном моделу као што је уведено 10 фенинга путарине за аутопутеве, била уведена једна КМ по кутији цигарета за подстицаје у пољопривреди

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog