Republika Srpska

Бан Ки Мун заговара "Помоћ за трговину"

ЖЕНЕВА - Трговина мора да буде дио глобалних напора за стимулисање економског опоравка, изјавио је данас генерални секретар УН, Бан Ки Мун.


"Трговина је дуго имала огроман потенцијал као мотор одрживог економског раста и развоја. Данас, трговина може и мора да буде дио наших напора за стимулисање опоравка", рекао је Бан на дводневној конференцији Свјетске трговинске организације у Женеви.

Бан је указао на значај пружања помоћи земљама у развоју како би унаприједиле инфраструктуру и олакшале трговинске токове и оцијенио да отвореност сама по себи "није довољна".

"Државе морају да имају конкурентну производну базу да би имале извоз. Оне морају да имају неопходну инфраструктуру и законски и политички оквир", додао је генерални секретар УН.

Програм под називом "Помоћ за трговину" покренут је на министарској конференцији СЗО у децембру 2005. године ради пружања помоћи земљама у развоју у изградњи инфраструктуре, како би потпуно искористиле склапање споразума о либерализацији свјетске трговине.

Овај програм обухвата субвенције и зајмове за градњу путева, лука и телекомуникационих система, као и техничку помоћ за развој трговинске стратегије и ефикаснијих преговора.

На конференцији у Женеви окупило се 15 шефова међународних организација, укључујући предсједника Свјетске банке Роберта Зелика и шефа Међународног монетарног фонда Доминика Штраус Кана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog