Svijet

Бугарска: Социјалисти изгубили изборе

СОФИЈА- За партију Грађани за европски развој Бугарске /ГЕРБ/, чији је неформални лидер градоначелник Софије, Бојко Борисов, на парламентарним изборима гласало је 39,70 одсто бирача чиме је однијела убједљиву побједу и освојила 119 посланичких мјеста у Собрању.


Централна изборна комисија (ЦИК) саопштила је данас да је од 99,88 одсто пребројаних гласачких листића, за ГЕРБ гласало 1.675.327 грађана са правом гласа од укупно 6,8 милиона уписаних у бирачке спикове.

"Коалиција за Бугарску", предвођена Бугарском социјалистичком партијом (БСП), на чијем је челу премијер Сергеј Станишев, освојила је 17,22 одсто, а партија бугарских Турака - Покрет за права и слободе (ППС) - 14,47 одсто.

Изборни праг од четири одсто, што је услов за освајање мандата у Собрању, прошле су и националистичка формација "Атака" са 9,37 одсто, конзервативна "Плава коалиција" са 6,73 одсто и партија "Ред, закон и правда", која је освојила, 4,13 одсто гласова.

Чланица сада владајуће коалиције, политичка партија бившег бугарског цара Симеона Сакскобурготског - НПСД није прошла цензус.

У бугарском Собрању, од укупно 240 мјеста, "Коалиција за Бугарску" имаће 30 мандата, партија бугарских Турака 38, Атака - 20, "Плава коалиција" - 14 и партија "Ред, закон и правда" - 10 посланичких мандата.

На парламентарним изборима учествовало је 18 партија и коалиција.

Борисов је, одмах по објављивању првих резултата, изјавио да ће, вјероватно, бити будући премијер Бугарске и најавио да ће о формирању кабинета разговарати са свим политичким субјектима, осим са социјалистима и партијом бугарских Турака.

Бојко Борисов (50) изабран је за градоначелника Софије 2005. године, а годину дана касније основао је партију Грађани за европски развој Бугарске /ГЕРБ/.

Премијер Станишев признао је пораз и истакао да БСП није задовољна оствареним резултатима.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog