Svijet

Бајден храбри Израел за напад на Иран

ВАШИНГТОН - Амерички потпредсједник Џозеф Бајден изјавио је синоћ да Вашингтон неће стајати на путу Израелу, ако одлучи да предузме војну акцију с циљем да елиминише иранску нуклеарну пријетњу, пренијели су израелски медији.


Бијела кућа је саопштила да изјава потпредсједника демонстрира самопоштовање суверенитета Израела, а не промјену у политици администрације америчког предсједника Барака Обаме. Бајден је рекао телевизији АБЦ да САД не могу "диктирати другој сувереној земљи шта она може и не може да ради".

Он је нагласио да је понуда Обаме о дијалогу са Ираном и даље актуелна. Израелски медији су пренијели да је Бајден оцијенио како Израел има право да одлучи коју ће акцију предузети у односу на иранску нуклеарну пријетњу, без обзира шта Обамина амдинистрација изабере да уради.

На питање да ли ће Обамина администрација зауздати Израел, Бајден је одговорио да "Израел може да одлучи за себе - то је суверена земља - шта је у њеном интересу и шта ће учинити у односу на Иран и било кога другог". Израелска штампа истиче да је новинар поставио питање три пута, а Бајден је сваки пут поновио да је Израел слободан да изабере.

"Ако Нетанијахуова влада одлучи да предузме акцију другачију од оне која се сада тражи, има суверено право да то учини, то је њихов избор," рекао је Бајден.

Портпарол Бијеле куће Томи Виктор је изјавио тим поводом да је "потпредседник јасно рекао да се наша политика није измијенила".
"Наши пријатељи и савезници, укључујући и Израел, знају да предсједник вјерује да је сада време да испита директне дипломатске опције", рекао је Виктор.

На питање да ли ће САД ускратити Израелу прелете преко Ирака, Бајден је одговорио да не жели да спекулише, подсјетивши да Израел даје рок до краја године процесу могућег дијалога с Ираном "прије него што узме ствари у своје руке", Додавши да Израел има право да то ради.

"Свака суверна земља има право да то ради. Али нема притиска ни од једне друге земље да промијенимо наше понашање", рекао је Бајден.

Израелски медији подсјећају да су директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Леон Панета и шеф Здруженог штаба америчке војске Мајкл Мален, наводно, недавно били у Израелу и изразили "јако противљење" војном удару на Иран.

Израелски медији сада преносе да је Бајден у интервјуу за АБЦ наговијестио спремност Обамине администрације да пооштри став према Техерану. Он је прецизирао да Вашингтон неће прихватити захтев иранског председника Махмуда Ахмединежада за више концесија пред могуће преговоре о иранском нуклеарном програму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog