Svijet

Италија води рачуна о туризму: Самит Г8 на трусном подручју

РИМ - Италијанске власти припремиле су план за евакуацију лидера земаља чланица Г8, који ће присуствовати на самиту у граду Лаквили, у случају потреса јачине четири степена Рихтерове скале или јачи, изјавио је данас извор близак организаторима састанка.


Исти извор рекао је да је агенција за Цивилну заштиту, за случај потребе, припремила планове за евакуацију лидера у Рим и ваздушним путем. Самит и остали догађају одржавали би се потом у Риму.

Планински град Лаквилу захватило је неколико потреса усљед смиривања тла након земљотреса јачине 6,3 степени Рихтерове скале у којем је у априлу страдало скоро 300 лица, а више десетина хиљада остало без крова над главом.

Италија је самит Г8, који је првобитно планиран на острву у Сардинији пребацила у Лаквилу као знак солидарности са жртвама.

Више десетина лидера, који ће приуствовати самиту укључујући и америчког предсједника Барака Обаму биће смјештени у објекат изграђен по свим антисеизмичким стандардима, али је недавни потрес јачине 4,1 степени Рихтерове скале изазвао страховања да би нови јачи земљотрес могао да омете одржавање састанка.

"Нема никаквог ризика, чак и ако буде земљотреса сви гости су на сигурном", рекао је италијански премијер Силвио Берлускони.

Шеф италијанске дипломатије Франко Фратини рекао је италијанским медијима да су организатори "предвидјели све могућности".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog