Društvo

Пријаве против хрватских генерала

БАЊА ЛУКА - Центар јавне безбједности Бања Лука поднио је Тужилаштву БиХ извјештаје против хрватских генерала Анте Готовине, Дамира Крстичевића, Жељка Гласновића и Станка Сопте за почињене ратне злочине у акцијама "Олуја" и "Маестрал 95".


Извјештаји су поднесени и против мајора Слободана Матенде, као и против Ратка Драговића, Давора Борца, Антуна Лубурића и Петра Берберовића.

Тужилаштву БиХ пријављени су и Давор Додиг, Иво Туралија, Бошко Папић, Дарио Сушић и Мате Павловић.

Портпарол Тужулаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да извјештај ЦЈБ Бања Лука још није стигао у ову институцију, али да га очекују у сљедећем периоду.

"Када стигне извјештај, биће покренута процедура у складу са законом", рекао је Грубешић.

Припадници Војске Хрватске и ХВО БиХ осумњичени су за злочине против човјечности, ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника током 1995. године.

"Пријављена лица су осумњичена да су на подручју Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара заједно планирали, наредили и покренули војне нападе широких размјера, у којима је страдало 101 лице, а протјерано 40 000 становника", саопштено је из МУП-а Републике Српске.

На терет им је стављено да су уједно уништавали јавну и приватну имовину, те вјерске објекте.

На истрази против генерала Сопте је интензивно рађено седам мјесеци.

Општина Мркоњић Град је прошле године такође поднијела извјештај против неколико генерала Војске Хрватске и ХВО због ратних злочина и пљачке.

Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град, још раније је изјавио да је регуларна војска Хрватске приликом окупације Мркоњић Града од 10. октобра 1995. до 4. фебруара 1996. године, односно у акцијама "Маестрал" и "Јужни потез" направила низ стравичних злочина над Србима, у којима је убијено 480 Срба, од којих су до сада пронађена и ексхумирана тијела тек њих 219.

"У агресији на западне дијелове Републике Српске уништена је имовина у вриједности од 650 милиона марака", рекао је тада Тегелтија.

Према подацима Општинске комисије за процјену ратне штете, Војска Хрватске и ХВО на подручју Мркоњић Града потпуно су уништили и разорили 3 644 куће и 700 станова, а оштећено је још 6 017 стамбених објеката.

Акција "Олуја" почела је у зору, 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске, полиције и ХВО.

Операција Хрватске војске, ХВО-а и Армије БиХ на подручју општина Дрвар, Шипово, Јајце, Боснаски Петровац, Босанска Крупа и Кључ трајале је од 8. до 17. септембра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog