Društvo

Штрбац: Интерпол отворио ''Панодорину кутију''

БАЊА ЛУКА - Одлуком Интерпола у Лиону о обустављању црвених потјерница против групе држављана БиХ у случају ратног злочина "Добровољачка" у Сарајеву отворена је Пандорина кутија у погледу даљег процесуирања осумњичених за ратне злочине, организовани криминал и друга кривична дјела, сматра шеф Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац.


"Уколико постоје правила Интерпола према којима се потјернице могу расписивати само уз претходну сагласност државе за чијим држављаном је расписана потјерница, онда се ти исти аршини и принципи морају примјењивати и важити за све државе бивше Југославије", изјавио је Штрбац, коментаришући одлуку Интерпола у Лиону.

Штрбац каже да то у пракси значи да све земље, настале на тлу бивше Југославије, морају тражити да Интерпол добије њихову сагласност прије него што распише потјернице, односно да се успротиве расписивању потјерница по узору на БиХ која је затражила да се обуставе црвене потјернице у случају "Добровољачка".

Према његовим ријечима, Срби се и даље широм свијета хапсе на основу интерполових потјерница које је за њима расписала Хрватска за наводно почињене ратне злочине.

Он је рекао да као дугогодишњи правник и адвокат никада раније није чуо нити прочитао постојање таквих правила Интерпола, истичући да је потпуно изненађен таквом одлуком Генералног секретаријата Интерпола у Лиону.

"Изненађен сам таквом одлуком, поготово ако се узме у обзир чињеница да је Хрватска за Србима и бившим припадницима ЈНА расписала више од 1 200 међународних интерполових потјерница за наводно почињене ратне злочине, а да претходно нико није тражио сагласност Србије, БиХ, Македоније или неке друге државе за расписивање потјерница за њима, јер већина има двојно држављанство ових земаља", нагласио је Штрбац.

Штрбац је рекао да је на основу интерполових потјерница до сада ухапшено више до 75 Срба од којих је више од 20 изручено у Хрватску.

Он је закључио да се против већине још води поступак од којих је најзначајнији онај против Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган.

Генерални секретаријат Интерпола донио је одлуку прошле седмице којом су обустављене "црвене потјернице", које је расписала београдска канцеларија Интерпола против држављана БиХ у случају "Добровољачка улица".

Тужилаштво за ратне злочине у Београду навело је да се први пут сусрело са објашњењем да се интерполове потјернице могу расписивати уколико за то постоји сагласност земље чији је држављанин лице које се тражи.

Српско тужилаштво за ратне злочине расписало је међународне потернице за 19 особа из БиХ због напада на колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године када су убијена 42 војника, а рањена 73.

Међу онима које Србија терети за овај злочин су и бивши чланови ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић, те генерал Јован Дивјак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog