Svijet

Кинези устали против Ујгура - још посла за полицију

УРУМЋИ - Полиција је данас употријебила сузавац против кинеских демонстраната из етничке групе Хан, који су бацали камење на улицама главног града муслиманског региона Синђијанг, два дана послије немира у којима је погинуло 156, а рањено више од 1.000 људи.


Стотине демонстраната из доминантне етничке групе у Кини разбијали су радње чији су власници Ујгури, муслимански народ који дијели језичке и културне везе са централном Азијом.

Ујгури су такође протестовали због хапшења својих рођака и сукобили су се са полицијом. Међу демонстрантима је много жена које су махале личним документима мужева и синова за које кажу да су насумично похапшени послије немира у Урумћију.

Заједно са Тибетом, Сијанђи је политички најосјетљивији регион у Кини. Власти покушавају да одрже чврсту контролу над вјерским и културним животом у овим областима, уз обећања о економском напретку и просперитету.

Демонстранти кажу да је полиција у протекла два дана привела више од 1.400 људи. Државна телевизија јавила је да међу 156 жтрава има 27 жена.

Синђијанг је дуго оптерећен етничким тензијама које су посљедица економског раслојавања између Ујгура и Хан Кинеза, утицаја власти на религију и културу, те досељавања Хан Кинеза.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog