Svijet

Није него: Обама смирује Бајдена

ВАШИНГТОН - Администрација америчког предсједника Барака Обаме ублажила је тумачења пo којима би Вашингтон дао зелено свјетло Израелу да нападне Иран.


Предсједник иранског парламента Али Лариџани изјавио је да ће САД сносити одговорност за евентуални израелски напад на Иран и истакао да ће ирански одговор бити „болан".

Лариџани је коментарисао изјаву америчког потпредсједника Џоа Бајдена, који је казао да САД неће говорити Израелу како да се понаша када је у питању спорни ирански нуклеарни програм.

Портпарол Стејт департмента Ијан Кели је, међутим, одбацио тумачење пo којем је Бајден својом изјавом дао „зелено светло" Израелу за напад на Иран.

Бајден је више пута поновио да "Израел може да одлучи за себе - то је суверена земља - шта је у њеном интересу и шта ће учинити у односу на Иран и било кога другог", и подсјетио да Израел даје рок до краја године процесу могућег дијалога с Ираном "прије него што узме ствари у своје руке".

Са друге стране, америчка администрација је ублажила изјаве свог крволочног подпредсједника другачијим тумачењем.

„У сваком случају, не бих давао 'зелено светло' за било какву војну акцију. Нећемо диктирати Израелу шта да ради. Залажемо се за безбедност Израела и дијелимо његову забринутост због иранског нуклеарног програма", рекао је портпарол Стејт департмента.

Кели је додао да Обамина администрација неће одустати од политике отварања према Ирану упркос репресији власти у тој земљи након нереда који су избили у тој земљи због спорног поновног избора Махмуда Ахмадинеџада за шефа државе.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog