Društvo

Косову не треба српски "бијели шенген"

ПРИШТИНА - Одлуку Европске комисије да "бијели шенген" за Србију не важи и за Косово, Приштина види као признање да је Косово независна држава. Како је саопштено из Европске комисије, а преносе косовски медији, сви који посједују српске пасоше са мјестом пребавилишта на територији Косова неће уживати визне олакшице.


Медији преносе да је до сада око 1.500 Албанаца добило српске биометријске пасоше, док је пријаве поднијело око 7.600.

Замјеник премијера Косова Хајредин Кући изјавио је да је Европска комисија у правном и политичком смислу јасно поручила да грађани Косова не треба да узимају српска идентификациона документа.

"Јасно је да је Косово незавизна држава и да су њени грађани држављани Косова. Оно што се ради у Србији представља тенденцију за разне злоупотребе. Ја сам убијеђен да ће грађани Републике Косова, што обухвата и Србе, бити окренути косовском идентитету", рекао је Кући.

Он је рекао да Влада Косова очекује да ЕК јасно означи пут визне либерализације и за Косово.

Медији наводе да ће предлог ЕК о стављању Србије на белу шенген листу бити усвојен са препоруком да визна либерализација не важи за грађане Косова.

"Приједлог визне либерализације важи за грађане са пребивалиштем на територији Републике Србије, али не и за грађане са пребивалиштем на територији Косова под Резолуцијом 1244", пише у нацрту приједлога.

Према писању листа Коха Диторе, ради се о компромису унутар Европске уније.
Наиме, овиме су задовољне и оне земље Уније које нису признале Косово, а то су Шпанија, Грчка, Словачка, Румунија и Кипар, пошто се наводи да је Косово још увијек територија под Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Са друге стране, то одговара и земљама које су признале Косово јер ће они грађани који су узели документа Србије бити означени као грађани Србије.

Из канцеларије Европске комисије у Приштини је речено да ће на јесен бити објављена студија о развоју Косова, у оквиру које ће бити појашњено питање виза и на који начин се може поједноставити путовање грађана Косова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog