Društvo

Шешељ неће да га прегледа Тадићев љекар

ХАГ - Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да се противи да га прегледа љекар са Војно-медицинске академије у Београду Драган Динчић, зато што је он члан Демократске странке и лични љекар предсједника Србије Бориса Тадића.


Уочи саслушања заштићеног свједока судског вијећа Хашког трибунала које води поступак против Шешеља, предсједавајући судија Жан-Клод Антонети констатовао је да је вијеће забринуто за здравствено стање оптуженог, о којем је информисано путем медија.

Антонети је констатовао да је, након што је вијеће обавијештено да је ангажован доктор из Србије, стигла и информација да ''има проблема, јер је љекар члан странке која је противник Шешељеве политичке странке''.

Шешељ је рекао да одбија контакт са Тадићевим љекаром.

''Када ме је затворски лекар обавестио да је ангажован лекар са ВМА Драган Динчић, први пут сам то име чуо, а када сам се распитао у Београду, сазнао сам да је то лични лекар председника Србије Бориса Тадића. Одбијам са њим контакт и забранио сам да му се преда моја медицинска документација'', рекао је Шешељ.

Он је поново упозорио да му је, због дужине поступка, прекршено право на правично суђење, тражећи да се судско вијеће о томе изјасни.

Поводом сугестије Антонетија да се обрати Европском суду за људска права у Стразбуру, Шешељ је узвратио да вијеће ''добро зна каква је процедура, као и то да ниједна држава не би дала гаранције за његово пуштање из притвора''.

''Знам унапред да ниједна влада неће за мене да гарантује'', рекао је Шешељ, додавши да би ''пре умро'' него што бих прихватио да за њега гарантује ''мафијашка влада у Београду''.

На примједбу Антонетија да је до краја доказног поступка оптужбе остало још око пет сати, али да се чека одлука другог судског вијећа које Шешељу суди по оптужби за непоштивање суда, оптужени је констатовао да вијеће које суди по главној оптужници не може да настави да ради док та пресуда не постане правоснажна, што може да потраје до идућег љета.

''Пресуда ће можда бити донесена у септембру, док ја добијем превод на српски биће октобар, после имам 15 дана да најавим жалбу, то је већ половина новембра, затим имам два месеца да поднесем жалбу, што је половина јануара, тужилац може да се жали, ја могу да предам приговор и то може да траје до лета идуће године. Док пресуда не постане правоснажна, ви не можете даље да радите, а мени притвор траје и трајаће изгледа још 30-40 година'', упозорио је Шешељ.

Главно суђење Шешељу, по оптужници за прогоне несрпског становништва, прекинуто је у фебруару ове године, на захтјев Тужилаштва које је у захтјеву навело да је ''због пријетњи свједоцима угрожен интегритет поступка''.

Суђење је почело у новембру 2007. године, а Шешељ је у притвору Трибунала од фебруара 2003. године. Од прекида суђена одржаване су административне расправе. Свједок чије је саслушање започело данас ужива највише мјере заштите и зна се само да је позван као свједок судског вијећа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog