Društvo

ФТВ кочи ревизију о наплати таксе

БАЊА ЛУКА - Два јавна емитера БХТ и Радио-телевизија Републике Српске не могу да испуњавају своју законску обавезу подношења извјештаја парламентима о наплати РТВ-таксе, јер Федерална телевизија не жели да ревизорска кућа "Ревсар" из Сарајева изврши ревизију о наплати таксе у ФТВ.


Ревизију о наплати РТВ-таксе мора обавити иста ревизорска кућа, јер само ентитетски емитери прикупљају приход од таксе за сва три емитера и на нивоу Управног одбора /УО/ јавног сервиса подносе јединствен извјештај једној ревизорској кући.

Члан УО БХТ Никола Деретић рекао је да ревизорска кућа мора бити заједничка за сва три емитера јавног сервиса и додао да, када је расписан конкурс за избог евизорске куће, није било ништа спорно пошто је "Ревсар", по оцјени комисије, био најбољи на конкурсу.

Он је истакао да не постоји ниједан разлог за промјену ревизорске куће, те да ФТВ, која је одбила ову ревизорску кућу и тражила да се друга два емитера сагласе о томе, тим начином "купује вријеме".

Члан УО БХТ Марија Путица навела је да приходи под РТВ-таксе иду на заједнички рачун и да се онда расподјељују, те да за сада нема проблема у вези са исплатом новца.

Предсједник УО РТРС Зоран Леви навео је да ова медијска кућа има најбољу наплативост РТВ-таксе, што је заслуга народа и службе која обавља наплату, изразивши очекивање да нови УО ФТВ-а донесе одлуку о овом питању.

Леви је напоменуо да се по 25 одсто прихода од таксе уплаћује РТРС и ФТВ, а 50 одсто БХТ.

"БХТ се уплаћује 50 одсто прихода од таксе, зато што би тај емитер требало да од РТРС откупљује емисије и користи нашу продукцију, што није случај", истакао је Леви.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog