Svijet

Ху Ђинтао одустао од Самита Г8

УРУМЋИ - Кинески предсједник Ху Ђинтао одустао је данас од учешћа на самиту Групе 8 у Италији и вратио се кући ради рјешавања кризе у сјеверозападном региону Синђијанг, гдје је у етничком насиљу погинуло најмање 156 људи.


Министарство спољних послова саопштило је да је Ху отпутовао у Кину због "ситуације" у Синђијангу, гдје је повријеђено 1 080 људи, а 1 434 особе ухапшене током сукоба између Хан Кинеза и муслиманских Ујгура.

У саопштењу министарства наводи се да ће самиту Г8 присуствовати државни канцелар Даи Бингуо.

У Урумћију, главном граду Синђијанга, преко ноћи је уведен полицијски час, након што су хиљаде Кинеза изашле на улице, захтијевајући надокнаду и освету због насиља које се догодило прије четири дана.

Полиција наводи да су окршаји избили послије свађе између Кинеза и Ујгура у једној фабрици на југу Кине и гласине да су Ујгури силовали двије жене. Полиција је привела 15 људи, укључујући двије особе које су шириле гласине по интернету.

Синђијанг је, заједно са Тибетом, један од политички најосјетљивијих региона у Кини. Област се налази на стратешки важном мјесту, између граница Русије, Монголије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Авганистана, Пакистана и Индије и богата је нафтом и природним гасом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog