Svijet

Предсједник Хондураса се састаје са пучистима

ВАШИНГТОН - Свргнути предсjедник Хондураса Мануел Зелаја, прихватио је приједлог Вашингтона да предсjедник Костарике Оскар Аријас посредује у преговорима о разријешењу политичке кризе у Хондурасу и најавио да ће разговори с његовим ривалима почети сутра.


„Наш први састанак биће одржан у четвртак у Костарики", рекао је Зелаја за радио Хондурас, из Вашингтона, гдје је претходно разговарао са америчком државном секретарком Хилари Клинтон и додао да ће се тада састати са „протагонистима" државног удара у којем је 28. јуна свргнут са власти.

Клинтонова је позвала Зелају да покуша да се путем преговора, а не употребом силе, врати у своју земљу.

Зелаја је у недељу покушао да се врати у Хондурас, али је прелазна влада спречила слијетање његовог авиона.

Најмање једна особа је изгубила живот, а двије су тешко повријеђене када су се демонстранти који траже повратак свргнутог предсједника сукобили са припадницима војске на међународном аеродрому у Тегусигалпи.

Клинтонова је рекла и да би сва спорна питања требало да буду ријешена у преговорима са Аријасом, који је 1987. године добио Нобелову награду за мир, због посредовања у окончању насиља у Централној Америци.

„Вјеријем да је за (Зелају) боље да се окрене овом начину (преговорима), него да се поново суочи са неумољивом опозицијом де факто режима", рекла је Клинтонова новинарима, послије разговора са Зелајом.

Она се заложила за дијалог, како би би се избегли губици живота.

Клинтонова је, такође, подржала обнову „демократског уставног поретка" у Хондурасу, али се није отворено заложила за Зелајин повратак на власт, рекавши да то треба да договоре супротстављене стране.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog