Društvo

Свјетска чуда природе: Ђавоља Варош у трећем кругу гласања

 КУРШУМЛИЈА - Други круг гласања за избор нових седам свjетских чуда природе завршено је у поноћ. Кандидат Србије Ђавоља Варош налази се на првом мјесту у категорији кањони, пећине и стеновите формације.


У туристичком предузећу Планинка из Куршумлије, које је номиновало Ђавољу Варош, истичу да су веома задовољни резултатом гласања, јер према њиховим информацијама, српски кандидат је добио већи број гласова него што Србија има становника.

Директор сектора за развој туризма Планинке Радован Танасковић казао је да је кампања, коју је спровело туристичко предузеће Планинка из Куршумлије, била веома успјешна.

То показује чињеница да је српски кандидат Ђавоља Варош, све вријеме гласања у другом кругу, држала прво мјесто у својој категорији стјеновите формације, кањони и пећине.

„Ми имамо процену да је за Ђавољу Варош гласало далеко више гласача него што Србија има становника у земљи и дијаспори. Наиме, наша кампања је била усмерена и према иностранству, забележили смо да је огроман број гласова дошао из Русије, Кине, Индије и других великих земаља", казао је Танасковић

Иначе, за избор седам нових свјетских чуда природе, учествовало је укупно 441 кандидат из цијелог свијета.

Према подацима агенције Бернарда Вебера из Швајцарске, која организује ову акцију, у свијету гласало је више од милијарду грађана.

Једини кандидат Србије, споменик природе Ђавоља Варош је у првом кругу гласања заузела прво мјесто у Европи и 11. у свијету међу 170 кандидата.

Истовремено, Танасковић каже да ће коначни резултати другог круга гласања бити објављени сутра, тако што ће из сваке категорије, а било их је седам, бити изабрано по 11. кандидата.

Од ових 77 кандидата, панел стручњака Агенције треба да одабере 28 кандидата који иду у трећи круг гласања, а ови резултати ће бити званично објављени 21. јула тачно у 12 часова и седам минута.

Ђавољу Варош је пре двије године, у избору за седам нових свјетских чуда природе, номиновало туристичко предузеће Планинка из Куршумлије, коме су подршку дали Туристичка организација Србије и министарство за дијаспору.

Према подацима предузећа Планинка, након номинације, у протекле двије године Ђавољу варош је посјетило преко 80 хиљада туриста из земље и иностранства.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog