Društvo

СБ УН продужио мандат Хашком трибуналу до краја 2010

САРАЈЕВО - Савјет безбједности УН резолуцијом је продужио мандат Хашком трибуналу до краја 2010. године, или до завршетка суђења која су у току.


Резолуцијом, која је донесена јуче, продужава се мандат за 11 сталних судија, те неколико помоћних, с циљем подстицања Хашког трибунала да што експедитивније оконча свој рад, саопштено је из Балканске истраживачке мреже /Бирн/.

Савјет безбјености УН одлучио је да ће мандат судија жалбених вијећа, који је продужен резолуцијом из 2008. године, поново испитати 31. децембра ове године, како би се видио напредак имплементације стратегије окончања рада овог суда.

Према овој стратегији, Хашки трибунал би требало да оконча свој рад 2010. године, али према процјенама званичника ове институције, посљедње суђење би се могло окончати 2012. године, док би Жалбено вијеће могло радити до 2015. године.

Предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон обратио се Савјету безбједности УН почетком јуна наглашавајући да је продужење мандата судија неопходно, како би суд окончао свој рад, наводи се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog