Društvo

НАТО вјежба у БЛ: Учествује 650 војника

БАЊА ЛУКА - У комуникацијској војној вјежби НАТО "Здружени напор", која ће бити одржана од 14. до 17. септембра у бањoлучкој касарни "Козара", учествоваће 16 земаља чланица НАТО са укупно 500 војника и око 150 припадника Оружаних снага БиХ, потврдио је данас замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац.


"Ово је вјежба комуникације и компјутеризације, а не вјежба тенкова и некаквог покрета војних јединица", истакао је Марјанац на конференцији за новинаре у касарни "Козара".

Марјанац је нагласио да је одржавање НАТО вјежбе корисно за Бању Луку, посебно за касарну "Козара" у којој у протеклих више од тридесет година није извршена већа санација објеката.

Он је навео да радове у овој касарни изводе фирме из БиХ, од чега 90 одсто из РС и Бање Луке које су прошле на јавним тендерима, те додао да је пројекат израдио Завод за изградњу Бања Лука на основу којег су изабрани извођачи радова.

"Комплетна ограда око касарне `Козара` за вријеме извођења вјежбе из безбједсносних разлога биће опасана заштитном оградом са бодљикавом жицом по стандардима НАТО, а након завршетка вјежбе та ограда ће бити уклоњена", нагласио је Марјанац.

Главни руководилац Тима за припрему предстојеће вјежбе "Здружени напор 2009" бригадни генерал Драган Вуковић рекао је да ће Министарство одбране БиХ уложити више од 3,5 милиона КМ за изградњу и адаптацију инфраструктуре у касарни "Козара".

Он је нагласио да су укупни трошкови са опремањем објеката већи од шест милиона КМ, како би се достигли потребни стандарди за одржавање ове вјежбе.

Вуковић је рекао да се вјежба "Здружени напор" одржава под покровитељством америчке команде НАТО за Европу.

Он је навео да ће током извођења вјежбе паралелно бити отворена два помоћна сајта у Холандији и Данској посредством којих ће одређен дио држава учествовати у вјежби.

Вуковић је рекао да ће у војној вјежби учествовати: Србија, Хрватска, Турска, Македонија, Јерменија, Црна Гора, Чешка, Пољска, Украјина, Албанија, Словачка, Молдавија, Грузија, НАТО бригада "SEEBRIG", САД и БиХ као домаћин вјежбе.

"Од ове војне вјежбе очекујемо да се тестира наша војна опрема и да видимо гдје се ми ту налазимо када је ријеч о комуникацијској опреми", истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, вјежба ће више имати карактер дружења, презентовања и комуникације, искључујући авионе, тенкове и покрете војних јединица.

Вуковић је рекао да ће с обзиром на број држава НАТО учесника вјежбе, Оружане снаге БиХ предузети веће безбједносне мјере, што укључује подизање ограде касарне на виши ниво, те сарадњу са органима МУП РС и кантоналним МУП Федерације БиХ.

Истичући да је одлука о одржавању војне вјежбе на овој локацији донесене још прије двије године, Вуковић је навео да су у току завршни радови на санацији, новој изградњи и адаптацији 22 објеката у касарни "Козара" за потребе извођења вјежбе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog