Svijet

Тајмс хушка Г8 да осуде власти у Ирану

ЛОНДОН - Лидери Групе осам најразвијенијих земаља на свијету (Г8) са самита у италијанском граду Лаквили треба да се јасно и гласно изјасне против гушења демонстрација у Ирану, пише британски дневник "Тајмс".


Према оцијени листа, лидери Г8, када је о Ирану ријеч, као да ходају по јајима.

"Нису затражили увођење нових санкција, не знају како да се поставе у погледу иранског нуклеарног програма и нису спремни да жртвују сопствене интересе како би недвосмислено подржали опозицију. Вашингтон тренутно дјелује као да је најспремнији за обрачун са Техераном", оцијењује "Тајмс"..

Лист истиче да администрација америчког предсједника Барака Обаме, по питању Ирана има више да изгуби од својих европских савезника, јер је много уложила у нову политику "пружања руке Техерану, због које јој се републиканци ругају, а Израелци бјесне".

Британски дневник истиче да је Обама до сада био уздржан у погледу иранских избора, како би показао да се разликује од свог претходника, али је државни секретар Хилари Клинтон јасно ставила до знања да ће се Вашингтон заложити за додатне санкције уколико Техеран не прихвати изпружену руку.

Вашингтон је, према "Тајмсу", показао да поштовање демократије ставља изнад жеље да превазиђе свађу са Техераном.

"У међувремену, у Ирану, поједини вјерски лидери и даље оспоравају резултат избора. Њима и уморним демонстрантима потребна је подршка. Шта чека Г8?", упитао је "Тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog