Svijet

Војска спречава крвопролиће у Кини

ПЕКИНГ - Кинеске власти послале су јуче неколико хиљада припадника безбједносних снага у Урумћи, престоницу провинције Синђијанг на сјеверозападу земље, како би успоставиле мир у граду у којем од недеље влада међуетничко насиље између муслиманских Ујгура и кинеског народа Хан.


Ху Ђинтао, предсједник Кине, јуче је напустио састанак Г8 у Италији и вратио се у земљу због нарастајуће кризе.

У сукобима у недељу погинуло је 156 људи, а више од хиљаду особа је повријеђено, а за избијање насиља власти су оптужиле Ујгуре. Ли Жи, предсједник огранка Комунистичке партије Кине у Урумћију, казао је да смртна казна чека све особе за које се установи да су учествовале у убиствима.

Локални Кинези су у уторак изашли на улице наоружани моткама и ручно направљеним оружјем и према свједочењима извјештача страних медија, у групама пресретали Ујгуре да би им се светили за напад у недељу. Неколико покушаја линча забиљежено је и јуче, а жртве су од смрти спасавали припадници војске и полиције.

Јерла Исамудин, градоначелник Урумћија, изјавио је јуче да је ситуација под контролом.

„Подржавамо долазак војске, али су они морали да стигну раније. Била су им потребна три дана да дођу овдје, зашто толико дуго?", рекла је 45-годишња Кинескиња која је посматрала како пристигли војници излазе из камиона.

Синђијанг је стратешки веома важна провинција за Кину пошто се у њој налазе велика налазишта нафте и природног гаса. Од око 20 милиона становника провинције, Ујгура има око осам милиона, а кинеске власти милитанте међу њима оптужују за сарадњу са Ал Каидом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog