Svijet

САД заробила терористе - ослободила дипломате!?

БАГДАД - Америчка војска у Ираку ослободила је данас петорицу иранских дипломата које је држала од јануара 2007. године, што је био велики камен спотицања у односима Техерана и Вашингтона, изјавили су ирачки и ирански званичници.


Ирачки шеф дипломатије Хошијар Зебари изјавио је да су петорица мушкараца предата Влади у складу са безбједносним споразумом о повлачењу америчких снага из Ирака и предаји особа које се налазе у америчком притвору.

"Овај процес одвија се данас и укључује иранске званичнике ухапшене у Арбилу", рекао је Зебари АФП-у.

Војска САД, која одавно оптужује Иран за финансирање и опремање шиитских милитаната у Ираку, ухапсила је петорицу мушкараца у курдском граду Арбилу, на сјеверу Ирака, 11. јануара 2007. године.

Амерички званичници оптужили су ову групу да је наоружавала милитанте и подстицала нападе на америчке снаге, одбацујући наводе да је ријеч о дипломатама.

Бијела кућа демантовала је да су петорица мушкараца ослобођена као дипломатски гест према Ирану, уз напомену да је ово резултат безбједносног споразума са Ираком.

Званичници у Техерану рекли су да ће се ослобођене дипломате вратити у Иран почетком сљедеће седмице, након што обиђу светилишта у Ираку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog