Svijet

Секс скандал британског вицеконзула у Русији

ЛОНДОН -Џејмс Хадсон, вицеконзул у конзулату Велике Британије у Јекатеринбургу, одлучио је да тугу и самоћу у уралским гудурама излијечи у друштву тамошњих проститутки, али су му руске тајне службе занавијек запечатиле каријеру.


Хадсон је одлазио у јавну кућу и забављао се са двије плавуше и не слутећи да све снима око камере руске тајне службе ФСБ.

Служба је у собу поставила камере и снимила све детаље дружења неопрезног дипломате с двије даме које су сигурно биле обавјештене да ће бити актери секс скандала.

Снимак забаве конзула Хадсона и двије плавуше појавио се прво на веб страни информација.ру под насловом "Доживљаји господина Хадсона у Русији", да би потом високотиражни британски дневни лист Сан објавио три слике из снимка и кратки садржај.

Хадсон се на сликама види одјевен само у кућну хаљину, а на првој слици се љуби с првом дјевојком након њеног уласка у собу. На следећој Хадсон, како и приличи џентлмену, отвара боцу шампањца, а на трећој лежи на кревету с чашом у рукама, док једна плавуша клечи над његовим међуножјем и говори му, на енглеском с тврдим акцентом, "Да ли би то волео?". Друга у бикинију шета собом.

Хадсон је након што се снимак појавио на Инетрнету дао оставку на своју функцију и напустио британску службу спољних послова. Из Форин офиса су британским медијима потврдили да је Хадсон дао оставку и додали да се очекује да "службеници показују високи степен личног и професионалног интегритета".

Јасно је да су руске тајне службе тим филмом могле да уцјењују конзула и тако доћи до интересантних информација. Наиме, конзулат у Јекатеринбургу је једно од кључних места за економску сарадњу Британије и Русије, а управо је пословна шпијунажа простор на којем модерне тајне службе троше највише свог времена.

Хадсон је радио у британским представништвима на врло осјетљивим локацијама. У службу је ушао 1994. године и затим радио у Сарајеву. Следеће двије локације су биле Хавана и Будимпешта, што показује да је и он можда био "човјек за посебне задатке". У приватном животу је био слабије среће, оженио се 1996. у Лондону, али се годину дана касније развео и из тог брака има једног сина.

Односи Велике Британије и Русије већ су дуже време изузетно затегнути. Прва велика шпијунска афера избила је 2006. године кад је Москва оптужила британске дипломате за шпијунске активности. Руски су извори осјетљиве податке остављали у лажном камену у близини амбасаде.

Али, један од стварних разлога затегнутости односа је уточиште које је Лондон дао Борису Березовском, олигарху који је у отвореном сукобу с Путином. Његов познаник Александер Литвињенко убијен је у Лондону након што се сусрео с руским агентима и попио чај отрован радиоактивним полонијумом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog