Društvo

ЦЈБ Бијељина размишља о тужби против БиХ

БАЊА ЛУКА - Синдиката ЦЈБ Бијељина размишља о тужби против БиХ због тога што нико од надлежних институција није реаговао након што је у јулу 2007. године тадашњи високи представник Мирослав Лајчак суспендовао 35 полицајаца због наводног учествовања у злочинима у Сребреници.


Предсједник Синдиката ЦЈБ Родољуб Видаковић рекао је новинарима у Бањалуци да су суспендовани полицајци удаљени са посла мимо било какве законске процедуре, односно, да су осуђени без суђења, чиме су доведени у тежак социјални положај.

"Осим тога, овом суспензијом ишло се на то да се наруши углед МУП као институције, због чега размишљамо о тужби", прецизирао је Видаковић.

Он је истакао да је суспензија била политички чин, на шта указује и чињеница да се десила 10. јула 2007. године, дан уочи комеморације у Поточарима.

Видаковић каже да је БиХ крива што је ћутала, а требала је да заштити ове људе.

Он је рекао да је 65 одсто ових људи добило разлику плате коју нису примали од дана суспензије и да очекује да ће и остали остварити своја права.

Директор Полиције Републике Српске Урош Пена 1. јула је потврдио да је на посао 1. јула враћено 35 од 36 суспендованих полицајаца који су довођени у вези са дешавањима у Сребреници.

Основни судови у Зворнику, Власеници и Сребреници донијели су, у складу са законом, правоснажне одлуке о враћању 35 припадника ЦЈБ Бијељина на посао.

У затвору је тада остао још један припадник ЦЈБ Бијељина против којег се води истрага у вези са сребреничким дешавањима.

Одлуком бившег високог представника у БиХ Мирослава Лајчака 10. јула 2007. године суспендовано је 36 полицајаца који се доводе у везу са сребреничким дешавањима, од којих је један и бивши директор Полиције РС Драгомир Андан. Суспендованим полицајцима тада су одузета и лична документа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog