Društvo

Хаг: Трибунал уважио Караџићев захтјев Влади Норвешке

ХАГ - Хашки трибунал уважио је захтјев бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића и позвао Владу Норвешке да до 23. јула пошаље одговор на поднесак у којем оптужени тврди да та држава посједује документи који потврђују да су САД наоружавале Армију БиХ у фебруару и марту 1995. године, иако је у то вријеме на снази био ембарго на увоз оружја.


Караџићева одбрана је поднеском, који је јуче објављен у Хагу, затражила и да норвешка обавештајна служба потврди да је за експлозије на пијаци Маркале у Сарајеву, у фербуару 1994. и августу 1995. године, одговорна Армија БиХ, а не Војска РС.

Одбрана је затражила да се норвешке власти обавежу да доставе документа која се односе на доставу америчког оружја Армији БиХ на аеродрому у Тузлу, наводећи да су припадници норвешких снага УНПРОФОР-а и хуманитарни радници били очевици испоруке, а да су је надгледали Американци "
у обичној одјећи".

У прољеће 1995. године, подсјећа одбрана, осим ембарга на увоз наоружања, на снази је била и забрана летова над Босном.

Караџић је оптужен за геноцид и злочине против човечности над несрбима, као и за кршење закона и обичаја рата током сукоба у БиХ од 1991 до 1995. године.

Почетак суђења најављује се за септембар ове године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog