Društvo

Обиљежен рођендан Николе Тесле

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је данас служењем парастоса у храму Христа Спаситеља, полагањем вијенаца на спомен бисту и пригодним цјелодневним програмом у Парку Петар Кочић, обиљежено 153 године од рођења српског научника и проналазача Николе Тесле.


Члан Управног одбора Савеза иноватора Републике Српске Гордана Лиховић рекла је да Савез организује обиљежавање дана Теслиног рођења, јер је овај највећи српски проналазач својим изумима задужио читаво човјечанство и дао највећи допринос науци и технолошком прогресу свијета.

"Тесла нас је задужио као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора и полифазног система произвођења, преношења и кориштења наизмјеничких струја", изјавила је Лиховићева.

Она је појаснила да су у оквиру пригодног програма у Парку Петар Кочић постављени штандови са иновацијама младих иноваторa и најавила да ће бити одржан џез концерт, а радио аматери ће успоставити радио везе са аматерима из свијета.

Лиховићева је подсјетила да Савез иноватора РС посљедњих десет година организије и манифестацију "Иност младих", која приказује иновације младих и одраслих иноватора с циљем буђења интелектулне активност код младих, како би био пронађен "неки нови Тесла".

"Кроз системски рад и подршку Педагошког завода РС у свим школама РС презентујемо младим људима шта значи иноваторство и колико је оно битно за развој и напредак наше земље", додала је Лиховићева.

Сва дјеца рођена на данашњи дан могу доћи у Парк Петра Кочића у Бањој Луци, гдје ће добити мајицу са ликом Николе Тесле.

Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану, а умро је 7. јануара 1943. године у Њујорку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog