Društvo

Горажде: Промоција репринт издања књига штампаних од 1519. до 1523.

НОВО ГОРАЖДЕ - У порти храма Светог великомученика Георгија у Доњој Сопотници код Новог Горажда данас ће бити организована централна промоција репринт издања књига штампаних у Горажданској штампарији од 1519. до 1523. године.


Промоцију организују Митрополија дабробосанска, Универзитет у Источном Сарајеву и начелник општине Ново Горажде Далибор Нешковић.

Пројекат ''Горажданска штампарија'', који је са партнерима реализовао Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, представиће руководилац и одговорни уредник Драган Бараћ, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај, професори Предраг Пузовић и Бранко Летић и историчар умјетности Катарина Мано Зиси, потврђено је у Организационом одбору.

О значају пројекта бесједиће и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић, декан Филозофског факултета Миленко Пикула, директор Народне библиотеке Србије Сретан Угричић и начелник општине Ново Горажде, речено је у Организационом одбору.

На промоцији ће бити представљен репринт издања Молитвеника, Службеника и Псалтира, те Зборник радова о Горажданској штампарији који је издат поводом 490. годишњице од оснивања ове културне установе, једне од најзначајних у то вријеме у Европи.

Након представљања пројеката у порти средњовјековног храма светог великомученика Георгија, наступиће хор храма Светог кнеза Лазара из Крушевца.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog