Republika Srpska

ИРБ: До сад одобрено 227 милиона КМ кредита

БАЊА ЛУКА - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске од априла прошле године, када је почела са пласманом средстава, па до данас одобрила је 277 милиона КМ кредита, изјавио је вршилац дужности директора ове институције Бојан Голић.


Он је појаснио да је највише новца, 151 милион КМ, одобрено малим и средњим предузећима и предузетницима, да је кроз кредитну линију за пољопривреду пласирано 33 милиона КМ, за микробизнис у пољопривреди 6,8 милиона КМ, за стамбене кредите 72 милиона КМ, док је општинама пласирано 12,8 милиона КМ.

"Ова средства су врло значајна за привреду РС, посебно у условима кризе. Осим подстицаја развоју, допринијела су и одржавању ликвидности предузећа", рекао је Голић.

Он је нагласио да је ИРБ РС својом активношћу, посебно у погледу пласмана кредитних средстава, повољно утицала на отварање нових радних мјеста у РС, јер су кроз кредитну линију за предузетнике и предузећа и кредитну линију за пољопривреду одобрена средства за 252 предузећа, која су у вријеме аплицирања за кредит запошљавала 14 159 радника.

"Реализацијом одобрених пројеката ова предузећа запослила су још 2 750 нових радника или ће их запослити. Поред ове, активне улоге ИРБ РС, не би требало занемарити ни ону пасивну, односно чињеницу да је, захваљујући средствима ИРБ РС, сачуван одређени број постојећих радних мјеста у појединим предузећима", рекао је Голић.

Он је нагласио да је планом за ову годину предвиђен пласман 400 милиона КМ, од чега се на кредитне линије односи 255,9 милиона КМ, а већ је реализовано 89,4 милиона КМ или 34,9 одсто планираних средстава.

Голић сматра да би излазак из економске кризе требало тражити кроз мјере помоћи сектору привреде, те да се оне морају заснивати на принципу одржавања и повећања потражње, односно потрошње.

Он је оцијенио да се боља позиција Српске у кризи у односу на регион огледа, између осталог, у средствима која се пласирају кроз развојни и социјални програм Владе РС, а да условима финансијске кризе ИРБ РС добија још важнију улогу, настојећи да пружи ослонац привреди

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog