Svijet

Ким Јонг Ил озбиљно болестан?

ЛОНДОН - Сјевернокорејски лидер Ким Јонг Ил озбиљно је болестан и вјероватно ће умријети до краја ове године, тврде неименовани извори блиски породици лидера комунистичке државе, пише данас лист "Телеграф".


"Моји извори кажу да ће он, према дијагнози љекара, умријети до краја године", изјавио је за "Телеграф" професор Тошимицу Шигемура, стручњак за спољне послове Сјеверне Кореје на Универзитету Васеда.

Најновије спекулације о његовом здрављу изазване су појавом Јонг Ила на државној телевизији у прије три дана, поводом обиљежавања 15 година од смрти Ким Ил Сунга, његовог оца и оснивача данашње Сјеверне Кореје.

Јонг Ил (67) је изгледао сувоњаво и шепао је. Сматра се да је сјевернокорејски лидер претрпио мождани удар у августу прошле године и да се споро опоравља, јер је дијабетичар и има болесно срце.

"Још се лијечи од главног проблема и очекује се да ће умријети већ овог љета", рекао је он, цитирајући изворе блиске Јонг Иловој породици.

Слични извјештаји о здрављу лидера Сјеверне Кореје појавили су се и у САД, а један званичник изјавио је за "Вашингтон Тајмс" да Влада процјењује да ће Јонг Ил живјети још око годину дана.

"Изгубио је способност доношења одлука у политици и ту функцију тренутно обавља руководство Политбироа, партије и војске", рекао је Шигемура.

Не зна се ко ће га наслиједити, додао је професор, али се сматра да ће то бити његов син Ким Јонг Ун.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog