Sport

Злато српским кошаркашима на Универзијади

БЕОГРАД - Студентска кошаркашка репрезентација Србије освојила је златну медаљу на 25. Универзијади, побједивши у финалу овог такмичења селекцију Русије са убједљивих 73:51.


Треће мjесто на кошаркашком турниру припало је Американцима, који су у борби за бронзу били бољи од Израела (91:80).

Најефикаснији појединац у српском тиму био је плејмејкер Немања Протић који је постигао 19 поена. Пратили су га капитен Марко Симоновић са 12 поена, који се посебно истакао у првој четвртини, те Милан Мачван и Немања Бјелица са по осам поена.

Срби су већ после четири минута успоставили контролу и направили осјетнију разлику (10:2). Чврстом игром у одбрани и добрим скоком кошаркаши Србије ријешили су у своју корист резултатом 22:11.

Почетак друге четвртине обелижила је уједначена игра оба тима. Екипа Србије направила је серију промашаја иза линије 6,25, коју је прекинуо Марко Кешељ, за вођство од 26:15. После тога долази период слабије игре Србије, што Руси користе и серијом 11:1 прилазе на само два поена минуса (27:25). Међутим, тада четири поена у низу постиже Мачван, а после њега и Протић, и прво полувреме се завршава са комотних 39:31 за Србију.

Друго полувријеме отвара опет Протић, прецизним шутем за три поена. Одличном игром у одбрани и поенима Бјелице, Протића и Симоновића Србија долази пред крај трећег дијела игре до предности од чак 18 поена (53:35). Руси до краја треће четвртине успјевају само да смање предност на 55:41.

Иако се већ половином четврте четвртине могло наслутити да им је златна медаља у рукама, репрезентативци Србије се нису опустили, него су наставили са ангажованом игром и константно повећавали предност. „Зборнаја команда" изгубила је све конце своје игре, што је „орловима" оставило простора за егзибицију, што је сјајна београдска публика знала да награди аплаузима. Коначних 73:51 реалан су однос снага, па се златна медаља нашла у рукама екипе која је претходних дана показала највише.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog