Društvo

Данас комеморација у Сребреници и Братунцу

СРЕБРЕНИЦA - У организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске (РС) и Борачке организације РС, данас ће у Сребреници и Братунцу бити обиљежена 17. годишњица страдања српских цивила и војника овог краја.


У 15.00 часова биће откривен централни Спомен крст у Војничком гробљу у Братунцу, након чега ће бити служен парастос за 3 262 српске жртве из регије Бирач, а духовна академија и обраћање званичника почеће у 16.20 часова у сребреничком Културном центру.

Претходно ће чланови породица, саборци и остали грађани посјетити српска стратишта у Биљачи, Сасама и Залазју гдје је на Петровдан 1992. године убијено 69, а нестало 19 српских војника и цивила.

На спомен обиљежја у тим селима биће положено цвијеће, а присутни ће прислужити свијеће у знак сјећања и захвалности за настрадале.

Обиљежавању 17. годишњице страдања Срба, на Петровдан, у околини Сребренице и Братунца, као једног од 18 најважнијих датума у новијој историји српског народа, присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, а очекује се долазак већег броја представника власти РС и заједничких органа БиХ.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тада је погинуло 69 српских цивила и војника, а као нестали још се води 18 особа, јер је 19. Милисав Илић недавно идентификован и сахрањен.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и Братунца само је Насер Орић осуђен на казну од двије године затвора, колико му је трајало и суђење у Хашком трибуналу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog