Svijet

ЦИА и од Конгреса крила антитерористички програм

ВАШИНГТОН - Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) прикривала је осам година од Конгреса информације о тајном антитерористичком програму, по наређењу бившег потпредсjедника САД Дика Чејнија, објавио је дневник „Њујорк тајмс".


Директор ЦИА Леон Панета обавиjестио је о томе крајем прошлог мјесеца одборе Конгреса за обавјештајне службе.

„Извјештај да је Чејни одлучио да се Конгресу затаји још неидентификовани програм повећао је тајанственост која га окружује, што указује на то да је администрација бившег америчког предсједника Џорџа Буша дала висок приоритет том програму и његовој тајности" наводи се у чланку.

Панета, који је окончао програм када је први пут од својих подређених чуо за њега 23. јуна, обавијестио је наредног дана о томе, на одвојеним састанцима иза затворених врата, два одбора Конгреса.

Функционери обавјештајне службе и Конгреса рекли су њујоршком дневнику да је ЦИА покренула програм послије терористичких напада на САД од 11. септембра 2001. године, али да никад није постао оперативан, као и да није повезан са агресивним методама испитивања осумњичених за тероризам, нити с домаћим обавјештајним активностима.

Лист је нагласио да није успио да ступи у контакт с Чејнијем.

Портпарол ЦИА Пол Ђимиљано одбио је да коментарише извјештај о Чејнијевој улози у прикривању информација.

„Није пракса агенције да расправља о томе шта је речено на повјерљивом брифингу", рекао је он.

„Када је ЦИА упознала директора Панету с тим питањем, препоручено му је да о томе обавијести Конгрес. То је био и његов став и смјеста је предузео адекватне мјере", истакао је Ђимиљано.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog