Društvo

Спрема се кресање буџета, "штеди" се 70 милиона

 БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске разматраће на сједници у уторак, 14. јула, Приједлог ребаланса буџета Српске за 2009. годину, по хитном поступку, који је предвиђен у износу од 1,6 милијарди марака, што је за 70 милиона марака или 4,2 одсто мање у односу на овогодишњи буџет.


У образложењу Приједлога се наводи да је разлог за доношење ребаланса по хитном поступку ограничен рок за његово усвајање, а у складу са условима са склапање стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом.

 

Основи разлог провођења ребаланса је смањење прихода испод планираног нивоа, а посебно када је ријеч о приходима од индиректих пореза, што је посљедица рецесивних кретања глобалних размјера, која су довела до смањења спољнотрговинске активности домаћих предузећа и пада потрошње, као и промјене у пореској политици, те даља примјена Споразума о стабилизацији и придруживању.

Извршење прихода за првих пет мјесеци ове године мање је у односу на исти период плана буџета за 2009. годину, те је процијењено да ће до краја године укупни буџетски приходи износити 1,372 млијиради марака, односно 18 одсто мање у односу на план.

То је, уз 228 милиона марака добијених од ММФ кроз стенд-бај аранжман, износ од 1,6 милијарди марака укупних буџетских средстава.

Порески приходи у овој години су планирани у износу од 1,43 милијарди марака, док се ребалансом буџета предвиђа износ од 1,203 милијарди марака.

Структура укупне буџетске потрошње ребаланса буџета Српске односи се домаћу потрошњу у износу од 1,378 милијарди марака и осталу буџетску потрошњу у износу од 221 милион марака.

Приједлогом ребаланса предвиђа се смањење домаће буџетске потрошње за 4,6 одсто, при чему су најзначајније уштеде остварили Министарство здравља и социјалне заштите - 15,9 милиона марака, Министарство за избјеглице и расељена лица 15 милиона, Министарство рада и борачко-инвлаидске заштите 13,2 милиона, Министарство правде 6,1 милион, Министарство породице, омладине и спорта 2,1 милион, Министарство просвјете и културе 2,6 милиона, Министарство унутрашњих послова 1,6 милиона и Народна скупштина РС милион.

Највеће уштеде су остварене на непродуктивним капиталним улагањима, материјалним трошковима, грантовима и трансферима. Уштеде у грантовима и неприоритетним давањима су 36,7 милиона марака, а на трансферима 15 милиона.

Уштеде на трошковима материјала и услуга су 4,7 милиона, односно 4,6 одсто мање у односу на план буџета за 2009. годину. На непродуктивним капиталним улагањима уштеђено је 9,6 милиона, односно 45,7 процената мање у односу на пројектовани буџет.
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog