Svijet

Солана позвао Савјет безбједности да призна палестинску државу

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана позвао је Савјет безбједности УН да у одређеном временском периоду призна палестинску државу, чак и у случају да Израелци и Палестинци не постигну међусобни договор.


"Након фиксног временског рока резолуцијом Савјета безбједности УН треба прогласити усвајање рјешења, којим је предвиђено успостављање двије државе", рекао је Солана јуче током предавања у Лондону у вријеме када су преговори између Израела и Палестинаца у застоју.

Солана је додао да би у рјешење требало да спадају погранични параметри, избјеглице, контрола над градом Јерусалимом и безбједносни споразуми.

Палестинци су саопштили да не желе да покрећу мировне преговоре осим у случају обустављања активности око јеврејских насеља на Западној обали.

Заступајући повратак Израела у границе прије почетка рата са Египтом, Сиријом и Јорданом 1967. године током којег је заузео Западну обалу, Солана је нагласио да би посредници требало да успоставе времнски рок за постизање мировног споразума.

"Уколико стране учеснице у преговорима не могу да се придржавају временског оквира онда би требало да буде предложено рјешење, које подржава међународна заједница", рекао је

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog