Svijet

Кина: Побуна у Сиђангу организована

ПЕКИНГ - Демонстрације испред кинеских амбасада и конзулата у Европи и САД показују да су етнички немири у граду Урумћију организовани, јавили су данас кинески медији.


Након извјештаја о немирима у граду Урумћију, пријестоници провинције Синђијанг, демонстранти су бацали јаја, молотовљеве коктеле и каменице на неколико кинеских амбасада и конзулата, укључујући Анкару, Осло, Минхен и Холандију.

"Непосредно након немира током протеклог викенда, присталице сепаратиста Источног Туркестана започели су добро организоване и понекад насилне нападе на кинеске Амбасаде и конзулате у неколико земаља. Напади на кинеске дипломатске мисије и немири у Урумћију веома су добро организовани", јавила је данас кинеска новинска агенција Синхуа.

Ујгури су напали Хан Кинезе у Урумћију 5. јула након што је полиција покушала да прекине протесте због напада на њихове сународнике у фабрици на југу Кине.

Хан Кинези из Урумћија касније су започели неколико напада из освете.

Ово је свакако један од најозбиљнијих сукоба власти и демонстраната још од демонстрација на Тјенанмену, 1989. године.

Најмање 184 лица су погинула, од којих су 137 Кинези а 46 су Ујгури .

Кина за немире оптужује Ребију Кадир, пословну жену и припадницу народа Ујгур, која се налази у егзилу, док за демонстрације испред Амбасада оптужује Свјетски ујгурски конгрес, организацију која окупља Ујгуре у егзилу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog