Svijet

Сутра се конституише бугарско Собрање

СОФИЈА - Конститутивна сједница бугарског Собрања на коме ће новоизабрани посланици положити заклетве биће одржана сутра. Сједницу ће отворити најстарији посланик, Андреј Пантев из Коалиције за Бугарску.


Посланици би требало да изаберу предсједника и замјенике предсједника парламента. За предсједника ће највероватније бити изабран адвокат из Плевена, Цецка Цачева, кандидат партије Герб.

На парламентарним изборима, који су одржани 5. јула, Партија за европску Бугарску (Герб) освојила је 116 мандата, 40 мјеста у парламенту који броји 240 посланика освојила је Колација за Бугарску, чију основу чини Бугарска социјалистичка партија (БСП), политичка партија бугарских Турака - Покрет за права и слободе (ППС) освојила је 38 мандата, националистичка формација "Атака" 21 мјесто, Плава коалиција - 15 и партија Ред, закон и правда 10 посланика.

Указ о сазивању конститутивне сједнице парламента потписао је бугарски предсједник Георги Прванов. Очекује се да ће неколико дана након конституисања парламента Прванов уручити мандат највећој политичкој формацији Герб за формирање Владе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog