Društvo

За промјене назива општина надлежан Уставни суд

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ надлежан је за доношење одлука у вези са промјеном назива општина у БиХ, изјавио је портпарол ОХР-а Марио Бркић, коментаришући најављену иницијативу СДА да ће од ОХР тражити да врати све пријератне називе општина и насељених мјеста у БиХ.


"Јасно је да се код промјене назива општина треба руководити схватањем БиХ као државе са мултиетничким карактером. Према Уставу БиХ, овлаштене стране могу оспоравати ентитетске законе или одлуке ентитетских судова пред Уставним судом БиХ", рекао је Бркић.

СДА саопштила је данас да ће поднијети иницијативу ОХР да врати све пријератне називе општина и насељених мјеста у БиХ.

Ова странка наглашава да је Уставни суд Републике Српске прогласио уставном и потврдио одлуку Народне скупштине РС о брисању придјева "босански" из имена градова и насељених мјеста у БиХ без обзира што је донесена прегласавањем представника бошњачких, хрватских и још неких политичких странака, чиме је директно прекршена одредба Устава БиХ о конститутивности народа на цијелој територији БиХ.

И представници Бошњака у институцијама РС позвали су данас високог представника у БиХ Валентина Инцка да донесе одлуку о враћању назива општина и насељених мјеста, како је то било закључно са 31. мартом 1991. године.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС 8. јула је утврдило да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа у вези са Законом о територијалној организацији РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog