Republika Srpska

MMФ спасио БиХ од колапса

САРАЈЕВО - Стендбај аранжман са Међународним монетарним фондом вратио је БиХ са ивице финансијског колапса, рекао је шеф Мисије ММФ за БиХ Костас Христу.


Према његовим ријечима, важно је схватити да није ријеч само о новцу ММФ, јер овај аранжман омогућава приступ и новцу Свјетске банке, те других финансијских институција.

Он је истакао да успјех стендбај аранжмана и испуњавање његових циљева зависи од потпуне имплементације онога што је договорено, односно мјера штедње на свим нивоима власти у БиХ.

"Још постоје отворени ризици. Спољне економске околности могу постати још горе, али имамо обећање власти у БиХ да ће своје активности прилагодити у складу са околностима", рекао је Христу.

Он је нагласио да ће новац из стендбај аранжмана спријечити власти у БиХ да праве резове који би изазвали социјалне немире.

Према његовим ријечима, у децембру ће бити извршена провјера од које ће зависити друга транша новца из стендбај аранжмана.

"Ако све буде успјешно реализовано, пребацићемо и другу траншу. Обавезе које су услов за то, између осталог је и усвајање ребаланса буџета на свим нивоима власти у БиХ, успостављање сталног комитета за финансијску стабилност, те до краја септембра достићи фискалне циљеве", објаснио је Христу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog