Sport

Јушченко користи Европско првенство у Украјини за обрачун са Владом

КИЈЕВ - Украјински предсједник Виктор Јушченко јавно је напао Владу своје замље јер је прекршила договор о финансирању ногометног ЕУРО 2012. године, које заједнички организују Пољска и Украјина.


Јушченков је иступ дошао само три дана након што је премијерка Јулија Тимошенко рекла да припреме за судомаћинство такмичења с Пољацима теку нормално упркос учинцима свјетске економске кризе.

Јушченко је у својој оштрој критици, коју је адресирао на Владине функционере као и на гувернера локалне централне банкарске институције, изјавио да је Влада у 2009. години испунила не више од пет одсто финансијских обавеза према организације такмичења. Планирани трошкови у 2009. износе 945 милиона долара.

"Финансијски програм за ЕУРО 2012. године је озбиљно угрожен. Заједно са Централном банком и Министарством финансија морамо пронаћи изворе финансирања", изјавио је Јушченко, те наредио министру финансија и гувернеру да унутар сљедећих седам дана испланирају финансирање инфраструктуре, укључујући стадионе, аеродроме, као и путну инфраструктуру.

Од украјинских планираних градова домаћина, само се реновирање стадиона у Кијеву одвија према роковима. Радови на стадионима у Лавиву, Доњецку и Харкиву изразито касне.

Европска фудбалска федерација у више је наврата упозоравала Украјинце на кашњење. Сва три преостала стадиона морају задовољити УЕФА критерије рокова и 30. новембра ове године на састанку УЕФА Извршног одбора бити потврђени за домаћинство. Ако не буду у стању добити потврду, домаћинство Украјине бит ће озбиљно угрожено.

Дан након Јушченкове изјаве да је озбиљно угрожена суорганизација ногометног Еура 2012. с Пољском, њемачки лист Билд тврди да би украјински дио домаћинства могла преузети Њемачка. У расправама већ спомињу Берлин и Лајпциг као градови који би, уз пољске Вроцлав, Познан, Гдањск и Варшаву, угостили првенство.

Европско првенство 2012. играт ће се од 9. липња до 1. српња, а њемачки адут за преузимање дијела домаћинства је успјешна организација свјетске смотре прије само три године.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog