Društvo

Додик: 1.700 без посла, 4.000 запослено

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је у првих шест мјесеци ове године укупно око 1.700 људи остало без посла због посљедица свјетске економске кризе, а да је око 4.000 запослено.


"Ми очекујемо да ће удар који че изазвати губитак радних мјеста бити још већи и да ће бити још један број предузећа која неће моћи да одрже пословање. Зато смо донијели одређене мјере за смањења утицаја свјетске економске кризе", рекао је Додик у Народној скупштини РС, одговарајући на посланичко питање.

Он је додао да, упркос чињеници да утицај свјетске економске кризе није заобишао РС, Српска може да буде задовољна и да у односу на регион има мањи број изгубљених радних мјеста.

Премијер РС рекао је да се у Српској већ осјећају и позитивни ефекти фискализације и у буџету РС и у различитим фондовима, те да би наредних мјесеци требало одређене законске одредбе измијенити како би се процес фискализације употпунио и како нико не би био изузет из овог процеса.

"Подаци говоре да је раст физичког обима производње у првих пет мјесеци ове године 16,7 одсто и ми имамо области производње у којима биљежимо повећање и оне у којима имамо пад као директан продукт свјетске економске кризе", рекао је Додик.

Он је додао да и поједина предузећа из металне индустрије или других области, гдје је биљежен пад производње, данас биљеже опоравак, те изразио наду да ће се до краја године задржати позитивни кумулативни трендови.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog