Republika Srpska

Уговор Министарства финансија РС са бањолучким банкама

БАЊА ЛУКА - Представници бањoлучких банака - Комерцијалне и Уникредит банке - и Министарства финансија Републике Српске потписали су данас у Бањој Луци уговор о регулисању међусобних односа у вези са субвенционисањем каматних стопа на кредите за набавку одређени трајних потрошних добара у овој години.


Уговор су потписали министар финансија Републике Српске Александар Џомбић, директор Комерцијалне банке Бања Лука Срђан Шупут и директор за управљање производима из Уникредит банке Бања Лука Дарко Ступар, а потписивању су присуствовали премијер РС Милорад Додик и министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић.

Додик је рекао новинарима након потписивања да у вријеме када се регија, али свијет суочавју са значајним економским и финансијским проблемима, овим почиње једна фаза која највећу корист треба да донесе пољопривредним произвођачима који ће тракторе набављати под повољнијим условима.

Он је нагласио да се након мјесец дана од потписивања Споразума о привредној сарадњи у Београду улази у његову реализацију, те да је ријеч о сарадњи која обухвата продају робе из Србије на простору Српске и обратно, са уједначеним критеријумима.

"Веома је ефикасно одрађен технички дио припрема за реализацију и данас већ почиње онај дио који се односи на тракторе, а од септембра и дио који се односи на аутомобиле "фијат-пунто" , као и на пласман намјештаја у Србију", рекао је Додик.

Он је истакао да је Влада Србије веома енергично радила на овом пројекту, те да је битно помогла у осмишљавању одлука које су се за ове активности морале донијети, а што ће бити и путоказ за неке друге видове сарадње до којих ће сигурно доћи у наредном времену.

Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић навео је да је прошло кратко вријеме од изношења основне идеје, потписивања споразума, доношења одговарајућих одлука двије владе, па до почетка продаје прво трактора, а ускоро и "пунта".

"Од данас крећемо и са продајом намјештаја из РС на тржишту Србије, а оно што је важно јесте да свакодневно показујемо да Споразум о специјалним и паралелним односима живи у пракси", рекао је Динкић.

Према његовим рјечима, поспјешивањем међусобне размјене биће омогућено грађанима РС и Србије да дођу што повољније до квалитетних производа.

"Програм потрошачких кредита дао је у Србији велике ефекте, јер у условима економске кризе олакшава људима да дођу до неких добара који им требају под повољним условима", рекао је Динкић, додајући да купци у РС имају повољније услове који се огледају кроз ниже каматне стопе.

Он је додао да су дилери ауто-кућа из РС навели да већ имају већи број уписаних грађана који желе да купе аутомобил "пунто", те да ће србијански партнери затражити од "Фијата" да крену са испорукама прије септембра.

Министар финансија РС Александар Џомбић рекао је да владе РС и Србије издвајају субвенције из својих буџета за куповину трактора и аутомобила марке "пунто" у РС, док Влада РС из свог буџета издваја субвенцију за каматне стопе чиме омогућава да се ови производи купе на кредит на седам година уз максималну каматну стопу за крајњег потрошача од 4,5 одсто.

Он је додао да Влада Српске субвенционише са пет процентних поена, а док ће Влада Србије издвајати субвенције на каматне стопе за произвођаче намјештаја и туристичке агенције из РС.

Џомбић је појаснио да је данашњим потписивањем уговора за кредитирање куповине трактора и "пунта" постигнута каматна стопа од 3,7 на годишњем нивоу на тракторе и 4,5 одсто за аутомобиле на годишењм нивоу, те да се очекује да ће због великог интереса бити значајних активности по овим питањима.

Представници Влада Србије и РС 15. јуна у Београду потписали су Споразум о сарадњи у области привреде, који се односи на извоз и куповину аутомобила "Фијат пунто", трактора "ИМТ", намјештаја и коришћење туристичких аранжмана под субвенционисаним условима.

Споразум су потписали потпредсједници влада Млађан Динкић и Јасна Бркић, уз присуство премијера Србије и РС, Мирка Цветковића и Милорада Додика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog