Svijet

Јулија спрема Украјину за кризу коју није "планирала"

КИЈЕВ - „Влада Украјине прави залихе горива и прехрамбених производа у очекивању новог таласа кризе на јесен", изјавила је премијерка Украјине Јулија Тимошенко.


Влада је, према њеним ријечима, већ формирала државне резерве угља у количини од пет милиона тона како би обезбједила нормалан рад термоелектрана у току зиме.

Она је додала да се током предстојеће јесени и зиме не очекују проблеми с природним гасом, чијих се 60 одсто за укупну потрошњу увози из Русије.

„Већ данас имамо 21 милијарду кубних метара гаса у подземним складиштима", указала је Тимошенко и додала да је влада, сем тога, прикупила око три милијарде гривни (283 милиона евра) у државни Аграрни фонд из којег се откупљују житарице из новог рода.

„На тај начин се припремамо за нове изазове кризе", рекла је премијерка.

Она је у јесен прошле године увјеравала народ да глобална финансијска криза неће утицати на ситуацију у земљи и да Украјини не пријете никакви потреси, што је дало повод опозицији за критику владе због неправовременог доношења мјера за ублажавање утицаја кризе на привреду те земље.

Ове јесени премијерки Тимошенко предстоји борба за предсједничку фотељу с популарнијим лидером опозиције Виктором Јануковичем.

Украјина је крајем прошле и почетком ове године претрпила највеће смањење индустријске производње од стицања независности - веће од 30 одсто, а бруто домаћи производ је у првом тромјесечју 2009. опао више од 20 одсто у односу на исти квартал лане.

Највећи ударац су претрпиле извозне гране - металуршка и хемијска - које су изгубиле тржишта пласмана.

Извоз је до тада учествовао с више од половином у украјинском БДП.

После девалвације гривне за више од 60 одсто пред крај прошле године, обим активности у грађевинарству је смањен два пута и дошло је до пада трговинског промета.

Међународни монетарни фонд је прошле седмице погоршао прогнозу смањења БДП Украјине у 2009. на 14 одсто, с раније пројектованих осам одсто.

Темпо раста украјинског БДП је 2008. успорен на 2,1 одсто, са 7,9 процената претходне године због потонућа привреде у четвртом кварталу од осам одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog