Svijet

Кина упозорава на Ал Каиду због Синђијанга

ПЕКИНГ - Кина је упозорила своје држављане у Алжиру на могуће нападе Ал каиде као знак одмазде због слома протеста у региону Синђијанг, док су безбједносне мјере појачане око кинеске дипломатске мисије на Филипинима.


Кинеска Амбасада у Алжиру је на својој интернет страници затражила од својих грађана и организација да воде већу бригу о безбједности и да појачају мјере опреза "због ситуације настале након догађања 5. јула у граду Урумћију".

Упозорење кинеске Амбасаде објављено је након што је британска консултантска компанија за безбједносне ризике "Стирлинг асинт" у свом извјештају навела да постоји могућност да ће мета напада Ал каиде бити кинески радници на сјеверозападу Африке, након етничких немира у Урумћију.

Директор полиције на Филипинима, гдје се власти на југу те државе боре са муслиманским побуњеницима, Андреса Каро рекао је да је влада наредила појачање безбједносних мјера око кинеске Амбасаде и конзулата.

Безбједносне мјере појачане су у Урумћију и другим градовима у кинеској провинцији Синђијанг након што су у немирима страдала 184 лица повријеђено је више од 1 600. Ухапшено је око 1 000 лица.

До протеста је дошло у регионалној пријестоници Урумћи, послије извјештаја о наводној погибији двојице етничких Ујгура у тучи са припадницима већинске кинеске нације Хан на југу земље.

Незадовољни демонстранти из мањинскиг Ујгура изашли су на улице гдје су палили и разбијали аутомобиле и излоге продавница након чега су се сукобили са полицијом.

До 1949. године, у региону је живело свега шест одсто Хан Кинеза, али њихов број данас достиже 40 одсто становништва и критичари тврде да су власти у Пекингу смишљено спроводиле политику досељавања Хан Кинеза у Синђијанг како би се ублажиле ујгурске националистичке тенденције.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog