Društvo

Затрпавамо се пластичним кесама

БАЊА ЛУКА- БиХ гуши отровни најлонски тепих сачињен од тона ултратанких пластичних кеса које се не могу рециклирати, а чији је период разградње и до хиљаду година.


Предсједник НВО "Центар за животну средину" Бања Лука Миодраг Дакић истиче да Република Српска, а ни БиХ још немају стратегију за збрињавање амбалажног отпада, тако да је нереално у скорије вријеме очекивати било какве системске мјере које се односе на увоз, производњу и употребу пластичних кеса у БиХ.

Он наглашава да треба очекивати да се трговински ланци, као и произвођачи који послују у земљама ЕУ и у БиХ, до наредне године постепено преоријентишу на кесе од биоразградивих материјала.

"Грађане БиХ производња биоразградивих кеса коштала би само неколико фенинга више, што није пуно новца, с обзиром на то да се тиме њиховом потомству осигурава здравији ваздух и земља", каже Дакић.

Дакић истиче да власти у БиХ у посљедње вријеме раде на сортирању рециклажног отпада, али да то представља "Сизифов посао" ако нема индустрије рециклаже.

Он наводи да подстицајима и ослобађањем од пореза држава треба да омогући повољан послован амбијент за рециклажну индустрију.

И НВО ''Центри цивилних иницијатива БиХ'' недавно је широм БиХ покренула кампању "Очистимо отпад у БиХ".

Према ријечима координатора кампање Зорана Аџаипа, у БиХ је само прошле године увезено чак 300 милиона комада пластичне амбалаже, или производа упакованих у пластичну амбалажу, што је више од 250 милиона КМ.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС кажу да је у току израда прописа о успостављању система о сакупљању и враћању амбалажног отпада, међу којим су и пластичне кесе.

Употреба најлонских кеса забрањена је у свим чланицама ЕУ, а у сусједној Србији неће се користити од наредне године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog