Društvo

Ревизија трошкова Министарства одбране БиХ

БАЊА ЛУКА - Министарство одбране БиХ прошле године је само на име накнада за одвојени живот исплатило око 14 милиона марака, што је за 7,3 милиона КМ више него годину раније, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.


За путне трошкове Министарство је потрошило око 3,5 милиона марака, а ревизори су утврдили да су путни трошкови из 2007. године правдани и књижени у прошлој години, док је један број путних налога из 2008. књижен на терет ове године.

У извјештају се констатује да је за превоз са посла и на посао ово министарство потрошило 11,5 милиона марака. Потрошено је 1 850 000 литара различитих врста горива на возни парк од 1 650 возила, док је за дизел и бензин потрошено је око 5,5 милиона марака.

Истакнуто је да су у одређеним случајевима прекорачене мјесечне количине горива у односу на одобрене, као и да за неке лица које имају право на коришћење службеног возила нису ни утврђене дозвољене количине потрошње.

Констатовано је да је просјечна потрошња на годишњем нивоу за поједина возила изнад стандарда, као и да се не попуњавају све рубрике предвиђене евиденцијама о коришћењу возила.

Ревизори су установили да је за телефонирање потрошено 1.104.000 марака, од чега на мобилне телефоне више од 212.500 КМ, као и да су одређена прекорачења за фиксну и мобилну телефонију књижена у овој, а трошена у прошлој години. За комуналне услуге потрошено је више од 11 милиона марака.

На репрезентацију је утрошено 952 659 марака, што је 80 одсто више него у 2007. години. На име уговора о дјелу исплаћено је више од 144 000 марака, а утврђено је да су за одређене послове у Министарству током више година ангажоване исте особе.

Ревизори су установили да на крају прошле године обавезе према добављачима износе готово 20 милиона марака, с тим да има обавеза које су настале у прошлој години, а нису ушле у извршење буџета за прошлу, већ ће теретити ову буџетску годину.

Ревизори БиХ су констатовали да Министарство одбране као институција чија су буџетска средства највећа ни током прошле године није направило значајније помаке у пословању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog