Društvo

Произвођачи млијека пријете блокадом државе!

САРАЈЕВО - Произвођачи млијека у БиХ организоваће 5. августа масовне демонстрације ако на државном нивоу не буде одређена заштитна цијена откупа млијека од 60 фенинга по литру, поручили су представници удружења произвођача млијека у ФБиХ.


Предсједник Асоцијације произвођача млијека у ФБиХ Мехмед Никшић рекао је да је ово удружење, заједно са колегама из Републике Српске , прошле седмице тражило да откупна цијена млијека не буде испод 60 фенинга и субвенцију од 20 фенинга по литру.

Он је рекао да јуче на састанку с челницима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ и представницима мљекара ништа није договорено. "Имамо најнижи откуп млијека у региону. Неке мљекаре плаћају чак и мање од 40 фенинга по литру'', рекао је Никшић након састанка.

Никшић је истакао да од производње млијека у ФБиХ живи 31 000 породица и додао да ће произвођачи, ако се не удовољи њиховим захтјевима, морати клати стоку како би преживјели.

''Не може ме нико убиједити да новца нема. Ако има за бирократију, која ће и средства од Међународног монетарног фонда појести за плате, мора бити и за нас који производимо и пунимо буџет'', рекао је Никшић, истакавши да су демонстрације и ''блокада цијеле државе'' једина опција уколико се не постигне договор.

Представник сарајевске мљекаре ''Милкос'' и члан Удружења мљекара Адвин Факић рекао је држава мора помоћи, што сада није случај, истичући да мљекари нису против произвођача млијека, јер се ''стиче утисак да из Министарства желе ово представити као спор мљекара и произвођача млијека''.

Вјекослав Селак је у име Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ рекао да се за пољопривреду мора наћи новац, јер је то стратешка грана БиХ.

Коментаришући састанак федералних мљекара с представницима ресорног министарства, предсједник Скупштине произвођача млијека РС Владимир Усорац истакао је да ће се произвођачи из РС придружити протестима уколико ускоро не буде формирана најнижа откупна цијена млијека.

На јучерашњем састанку закључено је да у петак поново буде организован сличан састанак након што представници мљекара размотре захтјеве произвођача.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog