Društvo

На јесен градња фабрике за производњу еколошког горива

 БАЊА ЛУКА - Иноватор Драго Ћосић из Добоја, творац алтернативног горива "хидроген екотерм" које замјењује 50 одсто количине угља, очекује да би већ ове јесени могла да почне реализација овог пројекта и изградња прве фабрике овог веома јефтиног еколошког горива.


"Очекујем да би се већ ове јесени кренуло у реализацију изградње прве фабрике која би била јавно приватно предузеће мене као иноватора, мојих партнера и Владе РС. На тај начин би се одмах запослило 30 људи, а путем ове фабрике могли би даље градити свој имиџ", рекао је Ћосић.

Ћосић је истакао да је Влада РС препознала овај пројекат изразивши очекивање да ће се прва фабрика градити у околини Добоја, гдје се налази једна од најмодернијих кречана, нагласивши да 70 супстанце у новом гориву чини управо креч и 40 других састојака.

"Ново гориво је облика врећице шећера за кафу, само што је умотано у фолију. Та гранула изгледа као мали балончић . Грануле се заједно са угљем спаљују у термоелектрани и нису потребне никакве дораде", каже Ћосић.

Он је истакао да је Влада РС дала одређена средства за истраживање, те да је у полуиндустријска проба направљена у ТЕ Гацко.

Ћосић је истакао да без подршке Владе РС пројекат "хидроген екотерм" не би могао аплицирати за средства ЕУ намијењена за даља истраживања.

"Овај пројекат ће за средства ЕУ намјењена за даља истраживања ући у разматрање 2010. године. Очекује се око 1.650.000 евра намијењених за даља истраживања", рекао је Ћосић.

Ћосић који је и потпредсједник Савеза иноватора РС појаснио је да ново хидрогенско гориво може смањити до 50 одсто количину угља у термоелектрани у дневном погледу.

"Једна термоелектрана за 24 часа потроши око седам хиљада тона угља, а са овим горивом се може преполовити та количина. Хидрогенско гориво је пет пута јефтиније и нема угљен-диоксида и никаквих штетних гасова", појашњава Ћосић.

Он је истакао да је "хидроген екотерм" побиједио у Београду као најбоља технолошка иновација.

Он каже да је "хидроген екотерм" добар почетак сарадње са Владом истичући да ће тако десетине колега иноватора наћи могућност да им Влада једним дијелом помогне.

Ћосић је истакао да је алтернативно хидрогенско гориво поред употребе у термоелектранама, погодно за употребу у цигланама, топланама, али и у домаћинству.

"Иноватори до патента прођу трновит пут, а притом потроше огромну енергију и средства", каже Ћосић.

Ћосић , иначе дипломирани инжињер технологије, бави се иноваторством 25 година и има више од 60 патената препознатљивих у свијету.

Према његовим ријечима, један од реализованих патената је и "екотерм-мегатерм" опека, којом се добија квалитетнији зид, без вертикалних фуга, систем који посједује високу отпорност на потрес, елиминише конвекцију и радијацију, одличан је акумулатор енергије који је два до три пута бољи од свих других цигли на данашњем тржишту.

"Ова опека се већ неких шест година производи код нас, а ускоро би требало да потпишем уговор о производњи са цигланом `Туњице` у Залужанима поред Бања Луке", рекао је Ћосић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog